Grejanje na klime

Zapravo, moderni klimatizacijski sistemi mogu biti veoma efikasni, ako se pravilno koriste. Osim što je to veoma važno za našu okolinu, vlasnicima kuća, stanova i poslovnih prostora, mogu uštedeti poprilično novca na računima. Matematika je jasna za jedan kilovat električne energije, klima može da isporuči čak i do pet kilovata toplotne snage. Ovakva efikasnost se ne može dobiti niti od jedne druge vrste grejanja.

U redovima pred nama detaljno ćemo razmotriti rad sistema klimatizacije i grejanja, te kako maksimizirati njihovu efikasnost.

Inverter tehnologija: Kada je grejanje na klimu postala ušteda

Inverterske klime svoju su revoluciju započele inovativnim rešenjem u kojem motor više ne radi ujednačeno, punom snagom, kao kod tradicionalnih klima koje ili rade maksimalnom brzinom ili su isključene. Zapravo, inverterski klima uređaji koriste sofisticirane električne upravljačke sisteme kako bi prilagodili brzine svojih kompresora i motora.

Prava računica grejanja na klimu

Inverterska klima neke srednje jačine troši nešto više od šest kilovat časova električne enegije dnevno, za neki prosečan stan od 50 kvadrata. Pogledom na cenovnik, to bi značilo da se od 3000 do maksimalno 4000 dinara mesečno, na ovakav način možemo sasvim efikasno ugrejati. Ako ovu brojku pomnožimo sa šest meseci, koliko nam okvirno traje sezona grejanja, brojka stane na oko 20.000 dinara za čitavu zimu.