Održavanje je najvažnije

Da bi klima uređaj bio ispravan, a njegovi korisnici bezbedni, potrebno je njegovo redovno održavanje i čišćenje. Na taj način produžava mu se radni vek, a takođe se preventira izduvavanje nepoželjnih čestica koje mogu smetati korisnicima. Čišćenjem se sprečava pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Proizvođači uglavnom savetuju da se klima uređaj čisti jednom godišnje, ali opšta preporuka je da to uradite na prelasku iz jedne u drugu sezonu – posebno na prelasku iz zimske u letnju, kada je uređaj grejao, a sada će hladiti.

Klima uređaj: Kako se pravilno održava?

Da biste bili sigurni da je klima kvalitetno očišćena, obratite se proverenom majstoru za klima uređaje. Ukoliko to ipak želite da uradite sami, trebaće vam specijalna sredstva, uglavnom u vidu spreja. Njima se klima čisti od bakterija i gljivica, a ujedno se i dezinfikuje. Sa ovim sredstvima uvek postupajte prema uputstvu jer samo tako mogu biti efikasna.

Unutrašnja jedinica ima filtere koji se, u zavisnosti od toga koliko je zaprljana, menjaju ili čiste prema uputstvu. Budite posebno oprezni pri tome kako ne biste oštetili njih, ili “žabice” koje ih drže. Spoljni delovi koji su lako pristupačni mogu da se peru mlakom vodom sa nekoliko kapi sredstva za čišćenje. Pre svih ovih radnji obavezno pažljivo pročitajte uputstvo kako biste sveli rizik na minimum.

Ne zaboravite na spoljašnju jedinicu – i ona se podjednako čisti i održava kao unutrašnja. Njeno održavanje je nešto kompleksnije i potrebna je posebna stručnost kako bi se ispravno proverilo stanje gasa, kompresor i ventilator.