Potrošnja struje

Ovde su bitni sledeći podaci: energetska klasa, EER i COP, kao i SEER i SCOP.

EER i COP su koeficijenti efikasnosti hlađenja, odnosno grejanja. Oni su zapravo pokazatelj koliko rashladne ili grejne energije dobijete za 1 W električne. Znači, 3 W rashladne energije za 1 W električne daje EER od 3,0. Shodno tome, 3 W grejne energije za 1 W električne znači COP od 3,0.

SEER i SCOP su isto to, samo poboljšano sračunato. Naime, EER i COP se računaju po fiksnom parametru, na toj i toj spoljnoj i zadatoj temperaturi i vlažnosti vazduha. SEER i SCOP uzimaju u obzir različite situacije tokom tipične godine (odnosno sezone, odatle i to S u nazivu), te predstavljaju napredniju kvantifikaciju.

A energetska klasa je ništa drugo do sistematizacija svih ovih brojki. (S)EER i (S)COP u nekom rasponu daju energetsku klasu B. Pa u nekom drugom klasu A i tako dalje.

Dakle, stvari su u suštini prilično jednostavne, što veće brojke i što bliža slova početku abecede, to bolje.

Bitno je naglasiti da nijedna klima, ma koliko bila energetski efikasna, neće pomoći oko računa za struju ukoliko je budete držali ceo dan upaljenu. Racionalna potrošnja je primaran uslov za tanje račune, a to je već nešto što je na vama.