Razlika između inverter klime i “obične” klime?

Inverter klime troše osetno manje, što je njihova osnovna, ali ne i jedina prednost. Osnovna prednost standardnih je što su značajno jeftinije.

Standardne klime uvek rade punom snagom. Kada postignu temperaturu stanu, pa se opet upale kada senzor kaže da treba. I sve to dakle rade punom snagom. Inverter je pametniji, on može da prepozna da je blizu zadate temperature, i da shodno tome smanji intenzitet rada – odnosno on radi koliko treba. Ovo ne znači samo niže troškove – već i ujednačeniju temperaturu. Standardni modeli prave mnogo veće amplitude od inverterskih, te je atmosfera kod njih lepša i prijatnija.

Inverter klime su manje bučne, a još jedna veoma bitna stvar je da mogu rade na dosta nižim spoljnim temperaturama od standardnih. Kod njih se takođe primenjuje spomenuta napredna SEER i SCOP klasifikacija. Brže postižu zadatu temperaturu i dugovečnije su. Ukoliko želite da saznate više o njima, pročitajte naš tekst Inverter klime za grejanje sa brojnim korisnim informacijama i preporukama.

Obe vrste su split sistemi – prepoznatljiva varijanta gde imate unutrašnju i spoljašnju jedinicu. Takođe, obe vrste vrte unutrašnji vazduh, kome se samo oduzima ili dodaje toplota.

Za zaključak, standardne klime su sasvim respektabilan uređaj, ne treba shvatiti stvari pogrešno. Jednostavno – inverter je viša liga.